WMS software selectie | Een WMS kiezen – WMSsystemen.nl

WMS software selectie

Op de markt is een groot aantal verschillende warehouse management systemen verkrijgbaar. Er is volop keuze. Omdat de verschillen tussen de systemen niet voor iedereen helder zijn, weten ondernemingen vaak niet welk WMS het beste aansluit bij hun type onderneming en bij het type gegevens waarmee de software moet werken. Met de informatie van leveranciers komt u zeker een stuk verder, maar die kennis is uiteraard sterk gekleurd. Dat geldt niet voor de informatie op onze website. Als onafhankelijk kenniscentrum presenteert het ICT informatiecentrum uitsluitend objectieve informatie, die dus niet wordt gestuurd door één belanghebbende partij. De content over WMS software selectie op deze site helpt u daarom verder in uw keuze voor het beste WMS: het systeem dat optimaal aansluit bij wat u wilt.

Vind en selecteer uw WMS oplossing

WMS software selectie tips

Bent u wel eens betrokken geweest bij de selectie van een nieuw informatiseringssysteem, als IT beslisser of projectleider of in een andere functie? U weet dan hoe ingewikkeld en gecompliceerd zo’n selectietraject en het daarop volgende implementatietraject kunnen zijn. Hieronder enkele tips:

  • Het aanbod van (verschillende) softwareoplossingen is groot. De bedrijfsprocessen die de software moet ondersteunen zijn niet altijd even gemakkelijk te analyseren, en de mogelijkheden om bedrijfssoftware te configureren zijn bijna grenzeloos. Softwareprojecten zijn daardoor lastige ICT projecten, waarbij u de nodige hulp kunt gebruiken. Wacht niet met het inschakelen van externe deskundigen totdat serieuze problemen ontstaan.
  • Aan de andere kant: bouw daarnaast ook zelf kennis op over de selectie en implementatie van WMS software. Vertrouw dus ook weer niet blind op de adviezen van externe consultants. Maak alleen keuzes die u ook zelf begrijpt.
  • Roep de hulp in van een externe (software)specialist die uw type bedrijfsprocessen kent en ervaring heeft in uw eigen branche.
  • Kijk niet alleen naar de grote merken en belangrijke spelers op de markt voor zakelijke software. Leveranciers van bedrijfssoftware die u niet kent, hebben soms heel speciale eigenschappen en voordelen.
  • Maak met alle betrokkenen bij uw softwareproject altijd duidelijke afspraken en zorg dat die worden vastgelegd.
  • Zorg voor een goede business case aan de hand waarvan u de kwaliteit van een WMS kunt vaststellen. Stuur deze business case bij in het geval van veranderde omstandigheden.
  • Zolang een softwareleverancier u nog niets heeft verkocht, kan volgens hem ieder probleem altijd moeiteloos worden opgelost. Juist in de testfase is het belangrijk dat u voortdurend doorvraagt naar garanties en referenties. Wat u niet wilt, is dat de beperkingen van een WMS pas aan het licht komen als de handtekeningen zijn gezet en u reeds in de implementatiefase bent beland.
  • Kijk niet alleen naar de specificaties van de WMS software zelf, maar ook naar de leverancier. Tijdens de implementatiefase moet u juist met hem intensief samenwerken, en dat duurt langer dan een paar dagen. Is er geen ‘klik’, dan verloopt een implementatie stroef.
  • Waak ervoor dat de kosten van het WMS project beheersbaar blijven en dat de planning niet ontspoort. Tijdens de selectie is het belangrijk goed na te gaan welke leverancier het meest betrouwbaar lijkt te zijn en de meeste zekerheid biedt. Ga ervan uit dat er bijna altijd sprake zal zijn van ‘meerwerk’ en bijna nooit van ‘minderwerk’.
  • Een van de allerbelangrijkste dingen in een WMS selectieproject is dat u bedenkt welke modules uw bedrijfsvoering nodig heeft, en in hoeveel verschillende systemen die zitten. Kiest u voor één systeem, dan is het voordeel dat verschillende modules eenvoudig onderling communiceren. Maar u kunt ook kiezen voor meerdere ‘best-of-breed’ systemen; die bieden wellicht een betere ondersteuning.

WMS software selectie
WMS systeem kiezen?
Dit is belangrijk!

WMS software selectie
WMS project starten?
Lees deze adviezen!