WMS in de cloud | Toepassing WMS – WMSsystemen.nl

WMS in de cloud

WMS in de cloud neemt het in toenemende mate over van traditionele WMS pakketten. Ook mobiele apps worden vaker toegepast voor warehouse management. Lange tijd konden oplossingen die met deze moderne technologie werken, zich nog niet helemaal meten met de WMS oplossingen die zich bewezen hadden als software op de eigen servers van een bedrijf. Daar komt steeds meer verandering in. Cloudoplossingen kunnen ook voor warehouse management voordelen bieden.

Cloud oplossingen
Bij cloud computing draait bedrijfssoftware niet op de eigen servers van de onderneming, maar komt een applicatie binnen via internet. Cloud computing is geen product, maar een dienst. Dat blijkt ook uit het afrekenmodel. U betaalt niet voor een applicatie of systeem, maar bijvoorbeeld per gebruiker per maand. Voor het gebruik daarvan dus. Een eenmalige investering in hardware, software en licenties, om eigenaar te worden van een applicatie, is niet nodig. Er is geen systeembeheerder nodig; back-ups worden automatisch gemaakt en updates worden automatisch geïnstalleerd.

Voordelen van WMS in de cloud

Het grote voordeel van cloud computing is dat geen grote investeringen nodig zijn. Vooral voor startende ondernemingen kan dat doorslaggevend zijn om een WMS in de cloud te gebruiken. De voordelen van een WMS in de cloud op een rijtje:

  • Er zijn niet veel investeringen nodig. Alleen implementatiekosten en aanschafkosten voor standaard hardware.
  • Omdat een WMS in de cloud draait in een internetbrowser, kan het systeem op iedere gewenste plek worden ingeschakeld.
  • Het datacenter van een (professionele) aanbieder van cloudcomputing is beter beveiligd dan de eigen serverruimte van de gebruiker van het WMS.
  • Niet zelf software hoeven installeren betekent dat de implementatiekosten uiterst beperkt zijn.

Nadelen van WMS in de cloud

  • Afhankelijkheid van het internet: geen verbinding, geen WMS.
  • De gebruiker is afhankelijk van de functionaliteiten die in de betreffende oplossing aanwezig zijn. Zelf aanvullende toepassingen installeren is in het geval van cloud computing niet of lastig mogelijk.
  • Ondernemingen die kiezen voor de cloud zijn überhaupt erg afhankelijk van de aanbieder.
  • Bedrijfsinformatie wordt opgeslagen buiten de muren van de eigen onderneming. Vaak is niet geheel duidelijk waar (gevoelige) informatie terecht komt; dat kan ook in het buitenland zijn.

Meer informatie over het selecteren van een WMS in de cloud en juridische aspecten van Cloud computing vindt u in de WMS box.