WMS in de cloud | Toepassing WMS – WMSsystemen.nl

WMS in de cloud

Bij lang niet ieder bedrijf draaien ICT systemen tegenwoordig op eigen servers. ICT applicaties die bedrijfsprocessen ondersteunen, draaien in veel gevallen vanuit de ‘cloud’: vanaf het internet. Het internet is een reusachtige cloud vol met bedrijfsapplicaties, die met elk apparaat met internetverbinding kunnen worden bereikt. Voor warehouse management systemen (WMS) is dat niet anders.

Welk WMS past bij u?

Applicaties in de cloud

Cloud computing betekent dat een IT applicatie niet wordt geleverd als een product dat wordt geïnstalleerd op de eigen servers van een gebruiker, maar als een dienst die draait op het internet. De dienst bestaat uit gemeenschappelijke middelen, zoals rekencapaciteit, geheugenruimte, software en (andere) informatie, die via het internet terecht komen bij devices als computers, notebooks, tablets of smartphones. Cloud computing maakt van IT een soort nutsvoorziening, vergelijkbaar met gas en licht.

Cloud computing lijkt op wat we kennen als Software as a Service (SaaS). In beide gevallen draait bedrijfssoftware niet op de eigen servers van de onderneming, maar komt een applicatie binnen via het internet. Het verschil is dat SaaS draait op de server van de IT dienstverlener die de hardware beheert waarop de software draait. In het geval van SaaS is daarom sprake van ‘hosting’. Bij cloud computing daarentegen, draait de software ergens op het internet, zonder dat specifiek bekend is waar precies.

Cloud computing is geen product, maar een dienst. Dat blijkt ook uit het afrekenmodel. We betalen niet voor een applicatie of systeem, maar bijvoorbeeld per gebruiker per maand. Je betaalt als gebruiker en als klant niet voor het bezit van een applicatie, maar voor het gebruik daarvan. Een eenmalige investering in hardware, software en licenties om eigenaar te worden van een applicatie is niet nodig. Er is geen systeembeheerder nodig; back-ups worden automatisch gemaakt en updates worden automatisch geïnstalleerd.

Als gezegd: ook WMS software draait in toenemende mate in de cloud. Maar wat zijn de voordelen en wat zijn de risico’s?

WMS in de cloud
WMS systeem kiezen?
Dit is belangrijk!

Voordelen van WMS in de cloud

Het grote voordeel van cloudcomputing is dat geen grote investeringen nodig zijn. Vooral voor startende ondernemingen kan dat doorslaggevend zijn om een WMS in de cloud te gebruiken. Mogelijke voordelen van een WMS in de cloud op een rijtje:

  • Er zijn niet veel investeringen nodig. Alleen implementatiekosten en aanschafkosten voor standaard hardware.
  • Omdat een WMS in de cloud draait in een internetbrowser, kan het systeem op iedere gewenste plek worden ingeschakeld.
  • Het datacenter van een (professionele) aanbieder van cloudcomputing is beter beveiligd dan de eigen serverruimte van de gebruiker van het WMS.
  • Niet zelf software hoeven installeren betekent dat de implementatiekosten uiterst beperkt zijn.

Nadelen van WMS in de cloud

  • Afhankelijkheid van het internet: geen verbinding, geen WMS.
  • De gebruiker is afhankelijk van de functionaliteiten die in de betreffende oplossing aanwezig zijn. Zelf aanvullende toepassingen installeren is in het geval van cloudcomputing niet mogelijk.
  • Ondernemingen die kiezen voor de cloud zijn überhaupt erg afhankelijk van de aanbieder.
  • Bedrijfsinformatie wordt opgeslagen buiten de muren van de eigen onderneming. Vaak is niet geheel duidelijk waar (gevoelige) informatie terecht komt; dat kan ook in het buitenland zijn.